Het heeft even geduurd, maar vanaf maandag 8 augustus bestaat streekomroep Zilt; een nieuw mediaplatform voor radio, video en internet in Noordwest-Friesland. Het is het resultaat van intensieve samenwerking tussen Radio Eenhoorn, Omroep RSH en Omroep Lennard. Met aandacht voor het lokale nieuws in de negen (streek)talen in Waadhoeke, Harlingen, Terschelling en Vlieland. Na RTV NOF en LEO Middelsé is Omroep Zilt de derde lokale samenwerkingsvorm in Fryslân.

Ontstaansgeschiedenis
Lokale radio begon als een reactie op de radiopiraterij in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Belangrijke overheidsdiensten maakten gebruik van de ether en illegale radiozenders zorgden regelmatig voor ruis op de lijn. Er mocht één lokale omroep per gemeente worden opgezet wat uiteindelijk resulteerde in zo’n 280 lokale omroepen in heel Nederland. Maar de rol van de lokale omroepen is veranderd: er moet tegenwoordig een Lokaal Toereikend Media Aanbod (LTMA) worden verzorgd. Belangrijkste is dat er dagelijks nieuws moeten worden gebracht. Naast radio ook online en op televisie.

Plaatjesdraaiers worden serieuze journalisten
“Vroeger waren de lokale omroepen vooral voor de muziekliefhebbers”, vertelt Eenhoorn en RSH-voorzitter Tinus Boomstra. “Maar om bestaansrecht te houden moeten we ons meer richten op serieuze lokale journalistiek.” Met de lancering van het gedeelde nieuwsplatform Omroep Zilt zetten de lokale omroepen in Noordwest Friesland een belangrijke stap. Vanaf 8 augustus brengen we dagelijks nieuws en achtergronden op omroepzilt.nl, de Omroep Zilt apps, sociale media en platforms als YouTube en Spotify.

Zilt is spannend
“De naam ‘Zilt’ is vrij logisch gekozen toen de samenwerking tussen de eilander gemeenten en die aan de wal tot stand kwam” vertelt hoofdredacteur Simen Hofman. “Net als het Waddengebied is Omroep Zilt erg divers, het is een botsing van zoet & zout. Naast serieus nieuws vind je bij ons een true crime podcast, unieke dronebeelden en vele lokale initiatieven.”

Voor de radioluisteraars verandert er niet veel, zegt Boomstra. “Radio Eenhoorn en Omroep RSH blijven uitzenden zoals we al decennia hebben mogen doen. Maar we integreren wel steeds meer en op termijn komen de radiozenders samen onder de vlag van Omroep Zilt.” Omroep Zilt houdt oog voor het lokale. Daarom gebruiken wordt naast het Nederlands en het Fries ook gebruik gemaakt van de streektalen: Bildts, Franekers, Harlingers, Aasters, Meslânzers, Schylingers en Vlielands. Omroep Zilt is vanaf 8 augustus te volgen op www.omroepzilt.nl en de Omroep Zilt apps via Google Play & de Appstore.