De burgemeester van Terschelling wil niets weten van petities tegen festivals op het eiland: “Zijn het dan de niet-inwoners die hier de dienst gaan uitmaken? Ik peins er niet over!”

Er loopt een petitie tegen het festival Eilân. B en W willen een vergunning afgeven voor het festival. Daar komen zoveel reacties op dat de gemeente nu uitlegt dat alleen ‘belanghebbenden’ een reactie in kunnen dienen. Dat zijn mensen die op 3 kilometer of minder vanaf het festival wonen. Daar vallen de inwoners van West tot en met Landerum onder. Formerum ligt op de grens.

De burgemeester vindt het begrijpelijk dat een groep mensen een tegengeluid wil laten horen, schrijft ze op de website van de gemeente. Want de petitie staat open voor eilanders en niet-eilanders. Ze zegt dat ze de uitkomsten van de petitie niet mee kan nemen in haar besluit. Van de Pol: “Stel dat het andersom zou zijn. Dat er ook een tegenactie op gang zou komen om het festival wél door te laten gaan, voor eilanders en niet-eilanders. Wat dan? Meeste stemmen gelden?”